top of page

10 tips voor een budget bruiloft


2022 is het jaar van de inhaalhuwelijken, maar ook het jaar dat je aan het gemeenteloket fors meer betaalt voor de allermooiste dag van je leven. Trouwen in een Limburgse gemeente is tot wel 35 procent duurder dan vorig jaar. Hoe houd je het leuk en waar kun je op beknibbelen? Weddingplanner Mandy Meys uit Ransdaal (FBLS Weddings & events) geeft tien tips. 


Bruidspaar bij de auto van opa
Bruidspaar bij de auto van Opa - Foto door Tim Wouters Photography


1. Bepaal wat echt belangrijk is

Kun jij je een huwelijk zonder designerdress en louboutins niet voorstellen? Of wil je perse die hippe band op je feest? Bepaal tevoren wat jullie belangrijk vinden en durf tradities los te laten. Waarom zou je tijd inruimen voor een taart & toast-moment als je niet van taart houdt of een kapitale trouwfotograaf inhuren als je echt helemaal niks om foto’s geeft? Bepaal tevoren waar de focus op moet liggen. Een bruiloft volgens het boekje? Misschien als je een geldboom in de tuin hebt staan. In alle andere gevallen is het beter om te werken met een budget en geen geld te verspillen aan onderdelen die niet bij jullie passen. 


2. Kijk kritisch naar je gastenlijst

Waar de pandemie je verplichtte te snoeien in je gastenlijst, kun je het nu zo gek maken als je zelf wil. Juist dat laatste is een valkuil als je niet te veel geld wilt uitgeven. Voor een daggast betaal je 100 tot 150 euro, voor een avondgast 50 euro. Wil je op kosten besparen, vraag je dan af wie je er absoluut bij wil hebben en wie je kunt missen. Nodig je tante Toos uit – je zag haar twee jaar geleden voor het laatst – omdat het zo hoort of omdat je haar er echt bij wil hebben? Durf keuzes te maken. Denk ook aan een RSVP! Met een RSVP op je trouwkaart vraag je iedereen om te laten weten of ze aanwezig zijn op de bruiloft of niet. Niets vervelender dan betalen voor 55 gasten, terwijl er uiteindelijk maar 46 komen opdraven.


3. Vraag!

Heb jij een vriend die fantastisch kan bakken en creatief is met uitnodigingen? Heeft je opa een weelderige bloementuin en rijdt je schoonmoeder in een mooie auto? Maak er gebruik van en vraag ze om een gunst. Geef mensen die je liefhebt een speciale rol en vaak voelen ze zich vereert. Ben sowieso niet bang om iets van je gasten te vragen. Het is allang niet meer ongepast om van je gasten als huwelijkscadeau geld te vragen.4. It’s all about time

De maand waarin je trouwt, de dag en zelfs het tijdstip hebben invloed op de kosten. Van mei tot oktober is het hoogseizoen in trouwland. En wat voor vakanties geldt, geldt ook voor bruiloften: je kunt veel betere deals sluiten als je buiten het hoogseizoen trouwt. Ook de dag is van invloed. Waar je in de weekenden in Limburg tot wel 1000 euro neerlegt voor een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS), kun je in veel gemeenten op maandag- en op woensdagochtend gratis trouwen*. Ook de tijdsplanning heeft invloed op de kosten. Hoe laat wil je starten? Komt de fotograaf op het moment dat jij in je jurk of pak stapt? En tot hoe lang duurt het feest?

*onjuistheden rondom de interpretatie BABS vs. zelfstandig trouwambtenaar zijn bekend gemaakt aan de schrijver van dit artikel.


5. De locatie is key

Mensen denken dat het vaak goedkoper is, zo’n bruiloft in de eigen tuin. In werkelijkheid is het verschil in kosten – thuis of op locatie – nihil. Besluit je thuis of bij familie in de tuin te trouwen, dan moet er meer worden geregeld en dat zie je vaak terug in de kosten.

Van de stoeltjes, een tent als het regent en toiletten; de kosten lopen al snel op.


6. Onderhandel!

Trouwen is koehandel. Op locaties, maar zeker ook met leveranciers, kun je onderhandelen. Regel jij op de locatie een slaapplek voor de gasten? Durf dan ook te vragen naar een gratis bruidssuite. Lees de offerte van de locatie en de leveranciers goed door en probeer wat dingen weg te strepen. Want die dure flessen champagne, is dat echt nodig? En die drie euro die de locatie per persoon rekent om de bruidstaart te kunnen serveren (schoteltjesgeld) kun je dat misschien wegschrijven met wat anders? Zeker wanneer je de hele dag op dezelfde locatie verblijft, doe je er goed aan te onderhandelen.


7. Ga duurzaam

Kies je voor een groene bruiloft, dan ben je stukken goedkoper uit. Ecologisch trouwen kan op veel manieren. Van een tweedehands jurk en bruidsschoenen die je ook na de bruiloft draagt tot bloemen uit de tuin en een digitale uitnodiging. Bespaar ook kosten door objecten en versieringen tijdens de trouwdag te hergebruiken. Waarom zou je die stoelen en die bloemen van de ceremonie niet ook gebruiken tijdens het diner?


8. Zeg yes tegen nacalculatie

Met de locatie of de cateraar spreek je af hoe de drank wordt bekostigd. Je kunt de drank vooraf afkopen of betalen op basis van nacalculatie. Afkopen betekent dat je tevoren een vast bedrag afspreekt waar gasten onbeperkt van mogen drinken. Bij nacalculatie turft de bar hoeveel drankjes er daadwerkelijk worden gedronken. De laatste optie is in veel gevallen voordeliger. Zelfs twee voetbalteams drinken zo’n drankarrangement er vaak niet uit. Ook handig: spreek tevoren af wat je later aftikt voor één consumptie en uit welke drankjes gasten kunnen kiezen. Gasten vinden het vaak helemaal niet erg dat de keuze beperkt is en dat ze geen Aperol Spritz of Gin Tonic kunnen bestellen. 


9. Less is more

Leuk hoor, die Pinterestplaatjes met die perfect gedekte tafels, die lampionnen, de rotan stoeltjes,  gepersonaliseerde servetten en die droogbloemen. Vaak pompen mensen heel veel tijd, energie en geld in het namaken van die gestileerde Pinterestshoots. Sowieso verliezen veel bruidsparen zich in details die vaak niemand opmerkt. Mijn tip? Less is more. Een mooie locatie heeft niet veel opsmuk nodig. Daarbij valt het gasten echt niet op dat de plukboeketjes van de ceremonie een tweede leven krijgen tijdens het diner. En dat huwelijksbedankje achteraf? Veel mensen missen het niet eens.


10. Meer handjes = meer geld 

Personeel is een enorme kostenpost waar je makkelijk op kunt besparen. Een diner in buffetvorm, een foodtruck of een barbecue; het zijn opties die vaak vele malen goedkoper zijn dan een driegangendiner. En ga je voor een bruiloft in de tuin, dan kun je ook hier weer op kosten besparen door gebruik te maken van je netwerk. Vraag je oom, die toevallig ook ober is, om met bladen vol bier rond de lopen, of spek de kas van een voetbalvereniging of een goed doel in ruil voor wat handjes achter de tap.


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page